Uitkeringsinstantie UWV stuurt koks uit China, Indonesië en Thailand met een tijdelijke werkvergunning terug naar hun land van herkomst. Chinese restaurants in Nederland zijn niet blij, want Nederlandse vervangende koks zouden niet goed genoeg kunnen wokken.
Dat meldt De Volkskrant donderdag.
Dit jaar moeten tussen de 800 en duizend koks met een tijdelijke werkvergunning uit landen als China en Indonesië terugkeren naar hun eigen land, verwacht Koninklijke Horeca Nederland. Dit vanwege het aflopen van tewerkstellingsvergunningen.
Sinds 1 januari dit jaar moeten werkgevers elk jaar een nieuwe vergunning aanvragen als personeel van buiten Europa komt. Uitkeringsinstantie UWV voert sinds enige tijd een strenger beleid in deze. “Pas als in Nederland en Europa niemand anders dit werk kan doen, heeft het zin iemand van buiten Europa hierheen te halen”, geeft een woordvoerder van het UWV aan tegenover De Volkskrant.
Nederlandse koks eerst
Volgens het UWV zijn er zo’n duizend koks die voldoende ervaring of opleiding hebben om aan de slag te gaan in een Aziatisch restaurant. Maar de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers betwist dit tegenover De Volkskrant.
Een Chinese restauranthouder stelt tegenover de krant dat de kwaliteit achteruitging en de omzet daalde toen hij tijdelijk een kok uit Nederland in dienst had. Het UWV stelt, op basis van schattingen van een extern bureau, dat een getrainde kok binnen drie tot twaalf maanden het niveau van een Chinese frituurchef kan halen. De uitkeringsinstantie vindt dat horecaondernemers zelf voor die opleiding moeten zorgen, aldus De Volkskrant.
Toptalent China moeilijker te vangen voor Nederlandse multinationals
In Azië zelf speelt voor Nederlandse bedrijven overigens ook een personeelsprobleem, maar dan van een heel andere aard. Grote Nederlandse multinationals die in China actief zijn, zoals DSM en Shell, hebben steeds meer moeite om plaatselijk toptalent aan te trekken, zo meldt Het Financieele Dagblad donderdag.
Chinese toppers in het bedrijfsleven kiezen steeds vaker voor een loopbaan bij een staatsbedrijf of hippe Chinese bedrijven met internationale ambities, zoals smartphonemaker Xiaomi.
"Je ziet tegenwoordig een soort nationale trots opkomen", geeft wervingsspecialist Nicole van Ingen van Shell aan tegenover het FD. Daardoor is het moeilijker de grootste talenten op te pikken. Voor sommige functies in het management moet in China inmiddels 20 procent meer betaald worden dan in Europa of de VS, geeft DSM China aan tegenover het FD.
Lees ook
Eigenaar Mora start krokettenoorlog tegen Kwekkebom en Van Dobben
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl